Očala na recept

Kako do očal na recept?

Korekcijska očala lahko v Optiki Paka pridobite tudi na recept, saj smo pogodbeni dobavitelj medicinsko tehničnih pripomočkov.

Pravica do pripomočkov za izboljšanje vida je ena od pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Očala na recept lahko dobi vsak, ki ima sklenjeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje ter ima eno od okvar ali bolezni oči, ki jih določajo Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Očala za gledanje na daljavo lahko dobimo na recept na vsaki dve leti, otroci do dopolnjenega 15. leta pa vsako leto. Očala za bližino (bralna očala) zavarovancem pripadajo šele po dopolnjenem 63. letu starosti.

Postopek za izdajo naročilnice za pripomoček za vid:

  1. Pri svojem osebnem zdravniku pridobite napotnico za pregled pri oftalmologu.
  2. Z napotnico se prijavite na pregled pri oftalmologu v javni zdravstveni mreži ali v okulistični ambulanti s koncesijo za preglede.
  3. Oftalmolog bo ugotovil, ali so izpolnjeni medicinski kriteriji in potrebujete katerega od pripomočkov za vid, ki jih krije zdravstveno zavarovanje. Nato vam bo izdal naročilnico na kateri bo navedeno kakšen pripomoček za izboljšanje vida vam pripada v breme zdravstvenega zavarovanja. Šifra vrste očal, ki je zapisana na receptu, predstavlja denarno vrednost naročilnice.
  4. Z naročilnico lahko greste v katerokoli optiko v Sloveniji, ki je pogodbena partnerica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).
  5. Naročilnica je veljavna le 30 dni od izdaje.

Z naročilnico za očala lahko dobite očala brezplačno v okviru cenovnega standarda, ki ga je določil ZZZS. S cenovnim standardom je določena najvišja vrednost pripomočka ter material, ki mora biti uporabljen za določeno vrsto očal.

V primeru, da želite boljši okvir ali boljša stekla, je potrebno doplačilo razlike. Pred tem morate podpisati Izjavo o nadstandardu, s katero soglašate, da ste pripravljeni očala doplačati.

V primeru, da nimate sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, morate strošek očal skoraj v celoti kriti sami. Iz obveznega zdravstvenega zavarovanja se krije strošek za očala v višini 10% vrednosti, iz prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa 90% vrednosti očal v okviru cenovnega standarda.

Kako do nas

Rudarska cesta 1
3320, Velenje
 
Google zemljevidi: klik.

 

Hitri kontakt

Telefon: 03 588 50 91

Gsm:  040 555 999

Mail: optikapaka@gmail.com

Delovni čas

Ponedeljek – petek: 09.00 – 17.00

Sobota: 09.00 – 11.30

Nedelja in prazniki: zaprto